مریم ممبینی، همسر کاووس سید امامی، پس از بیش از ۵۰۰ روز ممنوعالخروجی، در کانادا به فرزندانش پیوست.
رامین سید امامی که با نام هنری کینگرام شناخته میشود در توییتر با انتشار عکسی در کنار مادر و برادرش مهران نوشت:
“ما بالاخره به مادر زیبایمان پیوستیم. ٥٨٢ رویای این لحظه را داشتیم. ما هنوز در بهت هستیم و سعی میکنیم عواطفمان را بررسی کنیم.”
کاووس سیدامامی در جریان پرونده فعالان محیط زیستی در ایران زندانی شد و چندین هفته پس از بازداشت به طرز بحثانگیزی فوت کرد.
مقامهای قضایی ایران گفتند کاووس سید امامی در زندان “خودکشی” کرده است.
پیش از اینکه مقامهای قضایی ایران، خبر مرگ کاووس سید امامی را به خانوادهاش بدهند، همسرش مریم ممبینی “سه ساعت بازجویی” و “تهدید” شده بود.
به گفته خانواده سید امامی، آنها از خانم ممبینی تعهد کتبی گرفتند که با رسانهها صحبت نکند وگرنه بازداشت خواهد شد.
حدود یک ماه بعد از مرگ آقای سید امامی در زندان، پاسپورت خانم ممبینی ضبط و جلوی خروج او از ایران و پیوستن به پسرانش رامین و مهران گرفته شد.
وزارت خارجه کانادا به شدت از اینکه آزادی یک شهروند کانادایی برای بازگشت به کشورش سلب شده انتقاد کرده و خواستار پاسخگویی ایران درباره مرگ کاووس سیدامامی، دیگر شهروند کانادایی در زندان اوین تهران شده بود.
مقامهای قضایی ایران میگویند آقای سیدامامی، در زندان خودکشی کرده و او را متهم میکنند که عضو شبکه جاسوسی دستگاههای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل بوده است. خانواده آقای سید امامی ادعای خودکشی را رد کرده و با غیرقانونی خواندن بازداشت او خواهان روشن شدن حقیقت هستند.
We are finally reunited with our beautiful mother! We spent 582 days dreaming of this moment. We’re still in shock and trying to process our emotions. Thank you to everyone who cared for and supported us during this journey. We are truly grateful. ❤️ pic.twitter.com/8bJwvKW2KT
— King Raam (@kingraam) ۱۹ مهر ۱۳۹۸
چند روز بعد از درگذشت بحثبرانگیز کاووس سید امامی، در جلسهای با حضور تعدادی از نمایندگان مجلس و اعضای اطلاعات سپاه، فیلمی به نمایش گذاشته شد که به گفته علی مطهری در آن “لحظه خودکشی مشهود نیست اما حدود هفت هشت دقیقه ایشان مشغول اقداماتی است که نشان میدهد احتمالا قصد خودکشی دارد.”
علی مطهری، نایب رئیس وقت مجلس ایران توضیحات مأموران اطلاعات سپاه را کافی ندانسته بود. روشن نیست آقای سید امامی زیر نظر دوربین چگونه توانسته خودکشی کند. به گفته آقای مطهری، ناظران تصاویر دوربینهای مداربسته کوتاهی کرده و مسئول این کار “باید زودتر متوجه میشده و از این اتفاق جلوگیری میکرده است.”
در تیر ١٣٩٧ برنامهای با عنوان “منطقه ممنوعه” در بخش خبری ٢٠:٣٠ تلویزیون دولتی ایران پخش شد که با انتشار تصاویر خصوصی و خانوادگی ادعای مقامهای قضایی یعنی “جاسوسی و ارتباط با دستگاههای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل” و اعتراف به جرم قبل از قبل از خودکشی را تکرار میکرد. خانواده سید امامی از این برنامه که در آن هیچ “مدرک مستدلی” ارائه نشد به اتهام “هتک حرمت” به دادسرای فرهنگ و رسانه شکایت کردند.
موضوع آقای سید امامی در اسفند ١٣٩٧ در پارلمان اروپا مطرح شد و نمایندگان این پارلمان خواستار تحقیقات مستقل درباره مرگ “وحشتناک” کاووس سیدامامی در زندان شدند.
از زمان انتشار مرگ غیرمنتظره آقای سید امامی، حکومت ایران شماری از فعالان محیط زیست را با اتهام جاسوسی دستگیر کرده است.
“هیات چهار نفره دولت به این نتیجه رسیده که فعالان بازداشت شده باید آزاد شوند چون هیچ سندی برای اثبات تهمتهایی که به این افراد زده شده، وجود ندارد” اما قوه قضائیه اصرار دارد که آنها جاسوسی میکردهاند.